Er passeerden heel wat gebeurtenissen in het jaar 2022. Hieronder is een aantal hoogtepunten uitgelicht. Het jaar in vogelvlucht.
Het jaar in vogelvluchtEen overzicht van de gebeurtenissen in 2022
Januari
Antiviraal medicijn Paxlovid is onder voorwaarden goedgekeurd. Paxlovid is het eerste coronamedicijn dat patiënten via de mond innemen.
Deze nieuwe Europese wetgeving moet bijdragen aan een betere beschikbaarheid en beter gebruik van diergeneesmiddelen.
Februari
De Wetenschapsdag 2022 richt zich op de huidige situatie op het gebied van academische geneesmiddelenontwikkeling, en hoe maximale impact van dit onderzoek bereikt kan worden.
Het coronavaccin van Moderna (Spikevax) heeft een positieve beoordeling gekregen voor gebruik bij kinderen vanaf 6 jaar. Eerder werd dit vaccin al onder voorwaarden goedgekeurd voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.
Maart
Voortaan staat het CBG vier waarschuwingspictogrammen toe op het medicijndoosje; bij zwangerschap, borstvoeding, autorijden en/of alcohol. Deze afbeeldingen dragen bij aan het goed en veilig gebruiken van medicijnen.
Het CBG besluit sinds de oprichting in 1963 of een medicijn een Nederlandse handelsvergunning krijgt. Vandaag vindt de duizendste Collegevergadering plaats.
Mei
Johan Schefferlie is gekozen als voorzitter van het veterinair wetenschappelijke comité, het Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP).
Met ingang van 26 mei 2022 geldt de nieuwe In Vitro Diagnostics Regulation (IVDR). Dat is de Europese verordening medische hulpmiddelen voor in-vitro diagnostiek. Ook zogenoemde companion diagnostics vallen eronder.
Juni
Collegevoorzitter is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de onderscheiding op 22 juni na zijn afscheidsrede als hoogleraar bij de Universiteit Utrecht.
Juli
Het pokkenvaccin Imvanex mag ook ingezet worden als vaccin om volwassenen te beschermen tegen het apenpokkenvirus.
September
Pfizer en Moderna hebben hun coronavaccins aangepast zodat ze naast de originele stam ook de omikronvariant (BA.1) bevatten. Het Europees medicijnagentschap EMA heeft de ingediende onderzoeksgegevens beoordeeld en hier een positief advies voor gegeven. De vaccins mogen gebruikt worden als booster voor iedereen van 12 jaar en ouder.
Een goedkeuring onder voorwaarden betekent dat nog niet alle informatie uit de onderzoeken compleet en bekend is. Wel zijn er, op basis van de beschikbare informatie, voldoende aanwijzingen dat de positieve effecten opwegen tegen de risico’s. De fabrikant is verplicht de komende twee jaar aanvullende informatie in te dienen. Een voorwaardelijke goedkeuring geven Europese autoriteiten alleen wanneer er bij een ernstig ziekteverloop nog geen betere behandelopties zijn.
De coronavaccins van Pfizer en Moderna kregen bij de eerste toelating eind 2020 en begin 2021 een handelsvergunning onder voorwaarden. De fabrikanten hebben resultaten van lopende klinische onderzoeken en andere aanvullende gegevens ingediend. De coronavaccins van Pfizer en Moderna krijgen een standaard handelsvergunning.
Oktober
In DeFabrique in Maarssen kwamen meer dan 400 deelnemers naar de CBG Collegedag 2022. Ze namen deel aan een gevarieerd programma met keynotesprekers en interactieve subsessies rond het thema ‘Medicijnen binnen bereik’.
De coronavaccins Comirnaty (Pfizer) en Spikevax (Moderna) zijn goedgekeurd voor gebruik bij kinderen vanaf 6 maanden.
Sinds de start van de coronapandemie is er veel gebeurd: van de ontwikkeling en goedkeuring van het eerste coronavaccin, tot de aanpassing van vaccins op nieuwe coronavarianten. We hebben onder elkaar gezet wat er allemaal bij het CBG gebeurde in de afgelopen 1000 dagen.
November
Vandaag start de internationale bijwerkingenweek, een jaarlijkse campagne waar het CBG en Bijwerkingencentrum Lareb aan meewerken. Het doel van deze week is aandacht geven aan het belang van het melden van bijwerkingen. Dit jaar is er extra aandacht voor hoe patiënten en zorgverleners zelf kunnen bijdragen aan veilig medicijngebruik.
Wetenschappelijke samenwerking helpt de ontwikkeling en beoordeling van medicijnen te verbeteren: dat is de kern van de oratie van Peter Mol, hoogleraar Regulatory Science én senior beoordelaar bij het CBG. Op 25 november spreekt Peter Mol zijn oratie uit in Groningen.
Nederlanders geven het vertrouwen in hun eigen medicijnen het rapportcijfer 8,2. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van onderzoeksbureau Nivel, in opdracht van het CBG.
December
Aanbieders van medicijninformatie in Nederland gaan gebruik maken van één standaard set pictogrammen. Dat is het doel van de intentieverklaring die 17 partijen, waaronder het CBG, vandaag in Den Haag ondertekend hebben.