Het jaar 2021 was een jaar vol met bijzondere momenten. Zo kwam het aantal coronavaccins dit jaar op vijf én kwamen verschillende medicijnen beschikbaar tegen COVID-19. Maar er gebeurde meer. Het jaar in vogelvlucht.
Het CBG liet zich in 2021 vaak in de media zien. Tijdens persconferenties en live uitzendingen voor het brede publiek, zoals het ‘Grootste Coronaspreekuur: Vragen over Vaccins’. Een panel van CBG’ers hielp achter de schermen mee om de juiste antwoorden te geven voor de kijkers.
Online
De pandemie zorgde ervoor dat veel gebeurtenissen voornamelijk online plaatsvonden. Dat gold ook voor de Wetenschapsdag én de Collegedag van het CBG. Beide evenementen kenden hun eerste online editie. Ook het contact met de handelsvergunninghouders van diergeneesmiddelen rond de implementatie van de Nieuwe Verordening Diergeneesmiddelen verliep digitaal.
Het brede publiek heeft geen moeite met digitale informatie, blijkt ook uit de statistieken van de websites en social mediakanalen van het CBG. Onze berichten op sociale media zijn ruim drie miljoen keer weergegeven. CBG-MEB.nl is in 2021 bijna 6,7 miljoen keer bezocht. Daarmee staat de website in de top 15 van alle (1.750) websites van de Rijksoverheid. Ook onze Geneesmiddeleninformatiebank.nl staat hoog in die lijst (met bijna 5 miljoen bezoeken).
Het jaar in vogelvluchtEen overzicht van de gebeurtenissen in 2021
Gebeurtenissen
In januari gaf het beoordelingscomité van het Europees medicijnagentschap EMA positief advies over twee coronavaccins. Later in het jaar volgen er nog twee.
In het door ons georganiseerde ‘Grootste Coronaspreekuur’ kwamen deskundigen Diederik Gommers, Marjolein van Egmond, Agnes Kant en Ton de Boer aan het woord.
De (online) Wetenschapsdag 2021 staat in het teken van de evolutie van Geneesmiddelenbewaking in 25 jaar tijd.
Vanaf 1 mei 2021 is Paula Loekemeijer de nieuwe secretaris/directeur van het aCBG geworden. Zij volgde Hugo Hurts op, die op 1 september 2021 met pensioen ging.
Er is mogelijk een zeer klein risico op ernstige stolselvorming én een verlaagd aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca. De waarschuwing om hier alert op te zijn, komt in de productinformatie.
Het CBG heeft een lijst opgesteld van medicijnen waarbij wisselen, in het belang van de patiënt, niet wenselijk is. Het gaat hierbij om medicijnen waarbij een verkeerde inname leidt tot ernstige problemen. De lijst is opgesteld in opdracht van het ministerie van VWS.
Op 8 april is de samenwerkingsovereenkomst tussen drogistenorganisatie CBD en het CBG getekend. Vanaf deze datum is een samenwerking gestart voor goed gebruik en beschikbaarheid van zelfzorggeneesmiddelen.
Onderzoek uitgevoerd door het CBG laat zien dat medicijnen niet enkel getest worden op mannen, zoals soms wordt gedacht. In alle 9 onderzochte ziektegebieden zijn vrouwen meegenomen in het onderzoek naar medicijnen.
In mei van dit jaar is de Medical Device Regulation in werking getreden.
Het CBG presenteert het wetenschapsbeleid 2020-2024. Onder de noemer ‘Reguleren met de kennis van morgen’ zijn acht hoofdthema’s bepaald op basis waarvan we de komende jaren het beleid rond regulatoir onderzoek vormgeven.
Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech (Comirnaty) heeft als eerste coronavaccin een positief advies gekregen voor kinderen vanaf 12 jaar. Het vaccin was al voorwaardelijk goedgekeurd en in gebruik voor mensen vanaf 16 jaar. In juli volgt ook een positief advies voor Spikevax (het coronavaccin van Moderna) bij kinderen vanaf 12 jaar.
Het CBG heeft een aantal digitale sessies georganiseerd rondom het gebruik van pictogrammen. Daarnaast is een publieke consulatie uitgevoerd. Dit is de start van een bredere verkenning naar het gebruik van pictogrammen.
Tijdens het ‘Junior coronacollege: vragen over vaccins’ gaven Ton de Boer, ethicus/filosoof Naomi van Steenbergen en kinderarts Patricia Bruijning antwoord op vragen van middelbare scholieren over coronavaccins. Dit werd georganiseerd naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad om ook gezonde kinderen vanaf 12 jaar een vaccin tegen COVID-19 aan te bieden.
In een aantal medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartfalen zit een onzuiverheid. Het gaat om medicijnen met losartan, valsartan of irbesartan. De fabrikanten van deze medicijnen roepen de partijen terug die niet voldoen. Dit gebeurt in overleg met de IGJ en het CBG. Het merendeel van de geteste medicijnen voldoet wel aan de limiet en hoeft niet teruggeroepen te worden. Er is geen direct risico voor patiënten.
Prof. dr. Ton de Boer is herbenoemd als voorzitter van het CBG. Hij begint daarmee aan zijn tweede termijn van vier jaar als Collegevoorzitter.
Bureau Diergeneesmiddelen heeft verschillende online informatiebijeenkomsten georganiseerd, om vragen over de Verordening Diergeneesmiddelen te beantwoorden. De eerste hiervan vond plaats op 28 september. De bijeenkomsten werden druk bezocht.
Hugo Hurts, tot 1 mei 2021 directeur/secretaris van het CBG, gaat met pensioen. Hij kijkt terug op een carrière van 36 jaar bij de Rijksoverheid. “Balans zoeken, samenwerken én over de horizon kijken.”
Het meldformulier van het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten is gebruiksvriendelijker gemaakt. Verschillende stakeholders waren hierbij betrokken, onder andere handelsvergunninghouders die de meldingen doen.
In Europees verband komt er advies over een booster- of derde prik met de coronavaccins.
De internationale bijwerkingenweek is een jaarlijkse campagne waar medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb samen aan meewerken. Het doel van deze week is om aandacht te vragen voor het melden van bijwerkingen. Dit jaar stond de week in het thema van vaccins.
Ruim 600 belangstellenden namen actief deel aan de online CBG Collegedag 'Balans in roerige tijden' op 10 november. Onder leiding van dagvoorzitter Tom van 't Hek blikten wij samen met sprekers uit het medische, farmaceutische en bestuurlijke veld terug op een veelbewogen anderhalf jaar én keken we vooruit.
Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer (Comirnaty) heeft op 25 november een positieve beoordeling gekregen voor gebruik bij kinderen vanaf 5 jaar. Het vaccin bestaat uit twee prikken met een interval van 21 dagen tussen beide prikken met een lagere dosering.
In december gebeurt er veel rond diverse coronamedicijnen en -vaccins. Verschillende monoklonale antilichamen worden goedgekeurd voor de behandeling van specifieke patiënten met COVID-19. Het antivirale middel remdesivir mag voor meer patiënten worden voorgeschreven.
Het College heeft het pictogrammenbeleid goedgekeurd, na een publieke consultatie. Onze beleidsdocumenten zijn aangepast. Pictogrammen mogen nu op de buitenverpakking van medicijnen staan.