Foto de Jong Gortemaker Algra
Het jaar in vogelvluchtHieronder vindt u een overzicht van gebeurtenissen in 2018.
Gebeurtenissen
De samenwerking op het vlak van wetenschappelijk advies moet de ontwikkeling van medicijnen bevorderen en deze nieuwe medicijnen sneller en beter beschikbaar maken voor de patiënt. Ondertekening door CBG-voorzitter Ton de Boer en directeur van de Hartstichting Floris Italianer.
Er doen voldoende vrouwen mee in klinische onderzoek voor geneesmiddelenregistratie. Soms wordt er een (klein) verschil in effect van geneesmiddelen bij vrouwen en mannen vastgesteld. Deze verschillen zijn echter zijn niet zo groot dat vrouwen een andere dosering moeten krijgen. Hierover sprak dr. Christine Gispen (CBG) tijdens de CBG-Wetenschapsdag van 8 februari 2018 met het thema ‘Is drug treatment gender neutral? Gender during the drug life-cycle’.
Samen met Europese collega’s en al zijn partners in de geneesmiddelenketen werkt het CBG voortdurend aan het verbeteren van informatievoorziening en –uitwisseling. Allemaal om bij te dragen aan dat ene doel: ‘Goede medicijnen, goed gebruikt’. Tijdens de Dag van de Informatievoorziening op donderdag 8 maart 2018 wisselde het CBG hierover informatie, gedachten en ideeën uit met meer dan 300 belangstellenden, afkomstig van farmaceutische bedrijven, beroepsorganisaties en adviesbureaus in de zorg.
Het CBG maakt zich zorgen over het toenemend tekort aan antibiotica in Nederland. Door het toenemend tekort aan smalspectrum antibiotica krijgen patiënten steeds vaker breedspectrum antibiotica, die het risico op resistentie vergroten.
Het CBG is in 1963 opgericht na de zogenaamde ‘softenon affaire’ toen bleek dat het gebruik van thalidomide door moeders tijdens de zwangerschap zeer schadelijk was voor de ongeboren vrucht. Sindsdien gelden er strenge eisen wat betreft werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van medicijnen.
Vanaf 11 juni 2018 krijgen zorgverleners alle Direct Healthcare Professional Communications (DHPC's) en additionele risicominimalisatie-materialen toegestuurd in een envelop met een witte of oranje hand erop. De oranje hand envelop staat voor bijzonder belangrijke of urgente DHPC’s. Alle overige DHPC’s worden in een witte hand envelop verzonden.
Innovatie én een snelle en zorgvuldige registratie: tijdens de jaarlijkse Collegedag ging het over de mogelijkheden voor innovatie en de uitdagingen die deze met zich mee brengen.
Een aantal medicijnen met daarin de werkzame stof valsartan wordt teruggeroepen. Dit vanwege een ongewenste stof (NDMA) in de medicatie.
Prof. dr. R. J. (Rob) van Marum is op 5 juli 2018 beëdigd als nieuw Collegelid bij het CBG. Hij is als klinisch geriater en klinisch farmacoloog verbonden aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s Hertogenbosch. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar ‘Farmacotherapie bij ouderen’ bij de afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van het Amsterdam UMC.
Daarnaast is Vera Deneer in december benoemd als vicevoorzitter van het CBG. Ze is sinds juni 2015 lid van het College. Vera Deneer deelt het vicevoorzitterschap met Collegelid prof. dr. Pieter de Graeff.
Het CBG heeft een grotere rol gekregen in verschillende Europese geneesmiddelencomités. In 2018 is Dr. Sabine Straus in Londen als voorzitter gekozen van het Europees geneesmiddelenbewakingscomité PRAC. Dr. Violeta Stoyanova-Beninska is verkozen tot nieuwe voorzitter van het comité voor weesgeneesmiddelen van het Europees Medicijn Agentschap. Drs. Kora Doorduyn is verkozen tot nieuwe vicevoorzitter van de CMDh (Coordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures).
Fabrikanten van zelfzorgmedicijnen hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van het CBG om de houdbaarheid na openen op de verpakking te vermelden. Naar schatting had in 2015 slechts 10% van de zelfzorgmedicijnen met een hersluitbare verpakking, zoals flesjes hoestdrank, deze belangrijke informatie.
Deens onderzoek heeft aangetoond dat patiënten die langdurig hydrochloorthiazide (HCT) gebruiken een verhoogd risico hebben op twee vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Hydrochloorthiazide maakt de huid gevoeliger voor schade door uv-straling van zonlicht en zonnebanken. Patiënten die dit middel gebruiken wordt daarom geadviseerd om verantwoord om te gaan met blootstelling aan uv-straling. Hierover heeft het CBG een informatiekaart gemaakt voor patiënten.
Patiënten moeten betrouwbare en begrijpelijke medicijninformatie beter kunnen vinden op het internet. Om dat te bereiken gaf minister Bruno Bruins (VWS) het startschot voor het Netwerk Patiënteninformatie. Dit Netwerk bestaat uit het CBG, Lareb, KNMP, NHG, Nivel, Pharos en Patiëntenfederatie Nederland.
Stichting Kijksluiter en CBG hebben hiervoor bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een overeenkomst getekend.
In de praktijk is er regelmatig verwarring en ontevredenheid over het wisselen van medicijnen. Patiënten geven aan dat vooral frequent wisselen zorgt voor onnodige (gezondheids)klachten. Daarom is er in opdracht van het ministerie van VWS een werkgroep van start gegaan om te komen tot een zo breed mogelijk gedragen lijst van medicijnen die bij voorkeur niet meer gewisseld worden. In de werkgroep zitten patiëntenorganisaties, artsen, apothekers en verzekeraars. CBG-voorzitter Prof. Ton de Boer leidt de werkgroep. In mei 2019 moet de werkgroep het resultaat opleveren.